Zemědělská družstva 21. století

15. 02. 2019 12:18:32
Patří zemědělská družstva do minulosti, nebo je to jedna z možností jak mít živý venkov a potravinovou soběstačnost?

Zemědělská produkce v České republice je ve velmi nelehké situaci, a to již delší dobu.

Setkáváme se s postupnou korporatizaci zemědělství, která má vyhovět poptávce po nejnižší ceně zemědělských produktů.

Nejde však pouze o poptávku koncového zákazníka po tom mít co nejlevnější potraviny.

Mnohem častěji je tento tlak na výši ceny vyvíjen ze strany velkých prodejních řetězců, které se snaží mít na prodávaných potravinách co nejvyšší marži.

V tom je logika kapitálu neúprosná.

Není proto velkým překvapením, že nadnárodní korporace, které vlastní většinu obchodů s potravinami v České republice, vykazují každý rok stále vyšší zisky.
To má negativní dopad na malé a střední zemědělce, kteří jsou málokdy schopni tomuto tlaku vzdorovat. Své podnikání jsou pak nuceni prodat větší firmě a jít si hledat jinou práci.

Velké společnosti, které pak tuto půdu skupují, na ní často velmi necitlivě hospodaří s vidinou co nejrychlejšího zisku nebo se snaží tuto půdu převést na parcely a co nejrychleji zastavět.

Naše potravinová soběstačnost klesá a potraviny, které by se zde daly velmi jednoduše vyprodukovat, se k nám pak musí dovážet, někdy i přes půlku světa.

Proti tomuto trendu jde podpora malých a středních zemědělců ze strany státu nebo Evropské unie. Ta však často naráží na limity malých hospodářství, která i přes veřejnou podporu prostě nejsou schopna dosáhnout takových výsledků, aby byla soběstačná a vyhověla poptávce odběratelů.

Prostředky vynaložené touto cestou nepřinášejí potřebný efekt a někdy dokonce končí v rukou fiktivních společností, které vznikají jenom proto, aby tyto dotace pobíraly.

Tyto problémy nejsou specialitou České republiky, ale globální problém.

Spousta drobných zemědělců na západ od nás už pochopila, jak se tlaku korporací bránit a začala se sdružovat do zemědělských družstev.
Zemědělci, kteří do družstva vstupují, zůstávají vlastníky půdy, na které hospodaří a ke které mají mnohdy vztah už po generace.
To však není vůbec na škodu, protože funkce těchto družstev je hlavně v podpoře jednotlivých členů při zachování co největší různorodosti hospodářství. A tato podpora je opravdu rozmanitá.


Kolektivní vyjednávání s odběrateli zabrání zbytečnému konkurenčnímu boji mezi statkáři a zároveň umožní vyjednat lepší podmínky. Velké řetězce už pak nemohou argumentovat tím, že potraviny nakoupí levněji u jiného farmáře v regionu.


Společné nakupování osiv a hnojiv zase snižuje cenu, která je při nákupu většího množství nižší. Družstva si také staví vlastní skladové prostory, takže ani skladování pak nebývá problém.


Vytváření kolektivních vozových parků umožňuje farmářům využívat velmi drahé zemědělské stroje, jejichž nákup by si jinak nikdy nemohli dovolit. Tyto stroje pak dále zefektivňují zemědělskou výrobu a opět umožňují vyrábět levněji a s menší námahou.


Vytváření rezervních fondů a poskytování družstevních půjček slouží zemědělci k vyrovnávání ztrát při neúrodě nebo k odkoupení půdy, kterou si do té doby pronajímal. Tyto půjčky jsou však bez lichvářských úroků a s takovým nastavením splátek a ručení, že nepřivádějí zemědělce do dluhových pastí a k případnému bankrotu.


V neposlední řadě tu pak je aktivní práce s koncovým zákazníkem. Ta dělá tato družstva udržitelnými subjekty na trhu s potravinami. Vlastní zpracovatelské linky, tvorba družstevních značek potravin a aktivní komunikace s veřejností jsou klíčem k úspěchu. Zákazník nakupuje družstevní produkty nejen proto, že jsou levné a kvalitní, ale také proto, že ví, že nákupem podporuje rozvoj regionu, ve kterém žije.

Co je však pro mě nejsympatičtější, je samotná organizace těchto družstev.

Stojí totiž na silných demokratických principech a vzájemné solidaritě.

Každý farmář má v družstvu jeden hlas a všechny vedoucí pozice jsou vždy volené. Tato organizační forma vytváří pocit sounáležitosti mezi členy družstva, podporuje kreativní přístup k řešení problémů a ve finále zvyšuje i produktivitu práce.

Zájem na tom, aby družstvo prosperovalo, mají prostě všichni. Pokud družstvo vydělává, tyto zisky nekončí v kapse nějakého miliardáře, ale rozdělují se mezi všechny družstevníky nebo se investují do dalšího rozvoje.


I u nás by mohli podobné družstevní organizace vznikat. Jako odrazový můstek může posloužit například zemědělský svaz České republiky, který již některé z těchto funkcí vykonává.

Není důvod, proč bychom nemohli být v otázce produkce potravin sebevědomá soběstačná země, chce to jen trochu podpory a snahy.

Živý venkov a kvalitní potraviny jsou přece v zájmu nás všech.

Autor: Arťom Korjagin | pátek 15.2.2019 12:18 | karma článku: 16.68 | přečteno: 640x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.94 | Přečteno: 1253 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.36 | Přečteno: 3264 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 734

Jsem humanista, komunista, věčný pochybovač, snílek, rebel, provokatér a velký fanoušek organizované pracující třídy.

Kandiduji za KSČM do evropského parlamentu.
 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...